Gedragsverandering effectiever door leren aantrekkelijk te maken

Gedragsverandering effectiever door leren aantrekkelijk te maken

Hoe komt het toch dat we soms onveilig handelen terwijl we eigenlijk beter weten? Dat gebeurt op het werk, maar kan ook thuis zo zijn. Denk maar aan het omdoen van je gordel bij het wegrijden, even reageren op een sms vanuit de auto, of huis-, tuin- en keukenongevalletjes waarin we kunnen struikelen of uitglijden. Het is de menselijke factor die de sleutel is naar een volgende stap in een sterke veiligheidscultuur.

Signing the documents

Door de nieuwe samenwerking met Tagpoint Training, heeft Intersafe zich hierop verder versterkt.
Deze psychologische benadering in de vorm van e-learning en serious gaming is de meeste innovatieve oplossing die op dit moment beschikbaar is. Samen met de andere producten en diensten van Intersafe, vultt het de cirkel aanin een integrale benadering waarbij gedragsverandering realiseren vanuit Intrinsieke motivatie de volgende stap in een duurzame veiligheidscultuur. Juist de variatie van interventies resulteert in een krachtige creatie van veiligheidsbewustzijn! Ook zorgen deze variaties voor een dynamische leeromgeving, waar een team of organisatie uit kan putten voor het beste resultaat.

The forgetting curveMicro-learning, 15 minuten per module 80% van wat we leren, vergeten we in 30 dagen! (Forgetting Curve Herman Ebbinghaus). Dat betekent dat we de boodschap moeten herhalen voor integratie van gewenst gedrag. Een trend in e-learning is mirco-learning waarin kleine leerbrokjes worden aangeboden. Dit is snel leren met gerichte, toegankelijke opdrachten. Een Tagpoint module duurt slecht 15 minuten en brengt veiligheid weer top-of-mind en stelt elke maand een nieuw onderwerp in de spotlight. Deze aanpak geeft: – een aanvulling of versterking van een initiële of formele training. – verlenging en ondersteuning van lopende training – een trigger voor gedragsverandering Begrijpen, willen en kunnen Iemand staat open voor ander gedrag wanneer hij het begrijpt, wil én kan (Balm, Gijsbers & Stuijters 1993). Daarom is de dialoog aan gaan belangrijk en zijn de modules ingestoken op zowel begrijpen als willen door voorbeelden te gebruiken die de consequente van ongewenst gedrag zichtbaar maar. Vervolgens kan de dialoog aangegaan worden, bijvoorbeeld in een toolbox-meeting waarin de module van die maand besproken wordt. Door in te gaan op het onderdeel ‘begrijpen’ uit de module, kun je inmiddels dialoog tot de beschrijving van het gewenste gedrag komen ingestoken vanit de deelnemers zelf. Dat is cruciaal in het betekenis geven aan veiligheid en daarmee aan een verhoogd veiligheidsbewustzijn. Vanuit verschillende invalshoeken kan ieder eigen woorden geven aan gewenst gedrag. Zo kan een test-je-kennis vraag over veiligheidsharnassen aanleiding zijn tot een gesprek over goed onderhoud of onduidelijke werksituaties verhelderen en procedures aanscherpen.

Door te lachen leer je meer Tagpoint heeft vernieuwende leermethodiek die is ontwikkeld in samenwerking met gedragspsychologen. De vorm en de inhoud van de boodschap zijn beiden belangrijk om het beoogde effect te bereiken. In de leermethodiek van Tagpoint is de fun-factor deel van deze filosofie.

Relaxed working

Want als je lacht, ontspan je en daardoor kun je gemakkelijker nieuwe informatie opnemen. Door leren leuk te maken, neemt stress af en het lachen creëert een positieve stemming. De modules van Tagpoint bevatten films, vragen en korte games die je niet alleen aan het denken zetten, maar ook laten glimlachen. Herkenbare situaties of fouten die (bijna) gemaakt worden, worden getoond in experimenten waarvan sommigen met verborgen camera. Humor is een krachtig instrument om belangrijke onderwerpen bespreekbaar te maken. De films houden de kijker een spiegel voor. Het verhaal dat zich voor hun ogen ontvouwt, is een weerspiegeling van hun eigen praktijk waar de gebruiker zijn eigen ervaringen mee kan associëren. Storytelling is een effectieve manier om onbewust te leren zonder veel weerstand op te roepen.

Toegankelijk en aantrekkelijk design

Good user experience

Een goede ‘user experience’ is van belang om prettig te kunnen leren. De e-learning modules van Tagpoint Training zijn er fris, eigentijds en zien er aantrekkelijk uit. Gebruikers kunnen direct aan de slag, omdat de werking zo vanzelfsprekend is. Implementatie is daardoor razendsnel en resultaten zijn vrijwel direct zichtbaar in het dashboard van de medewerker of het team. Na ontvangst van een email met een persoonlijke toegangscode, kan iemand gelijk beginnen met de eerste module.

Gemotiveerd zijn om te leren over veiligheid

Autonomie, zelf bepalen wanneer je leert, geeft positieve en intrinsieke motivatie om met veilig werken aan de slag te gaan. Ook diversiteit van werkwijze, digitaal en klassikaal, heeft een positief effect op de motivatie om meer te leren. De terugkoppeling in het dashboard, geeft zowel de medewerker als de manager informatie om bij te kunnen sturen. Bovendien is zo op elk moment aantoonbaar welke inzet de organisatie heeft gedaan om veilig top of mind te houden.