‘Door Tagpoint spreken werknemers elkaar aan op onveilig werkgedrag’

samenwerking Tagpoint en ECT

 

‘Door Tagpoint spreken werknemers elkaar aan op onveilig werkgedrag’

 

Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) in Rotterdam is één van de grootste container terminal operators in Europa. Robin Molenaar, procescoördinator trainingen en opleidingen bij ECT, vertelt in dit interview hoe hij Tagpoint Training gebruikt om het veiligheidsbewustzijn bij zijn collega’s te vergroten. Veiligheid is een belangrijk aandachtpunt bij het werken in de haven. Volgens Molenaar zijn de trainingen toegankelijk en gemakkelijk in het gebruik. Hierdoor spreken werknemers elkaar steeds vaker aan op onveilig werkgedrag.

 

Veilig werken is topprioriteit bij Hutchison Ports ECT Rotterdam

Molenaar is verantwoordelijk voor de opleidingen bij de technische- en onderhoudsdienst van het Rotterdamse bedrijf. Hij adviseert zo’n driehonderd werknemers op het gebied van opleidingen. “Van monteurs tot werkvoorbereiders, het is zaak dat ze zich blijven ontwikkelen. Niet alleen om met nieuwe apparatuur of software te werken, maar ook om ervoor te zorgen dat men veiliger werkt.”

 

Het werken op de ECT Delta Terminal is namelijk uitdagend. “De terminal is zo’n 350 voetbalvelden groot. Er rijden automatische voertuigen die containers vervoeren, er rijdt ander equipment en er is veel verkeer van externe vrachtauto’s; kortom, veel bewegingen. Daarnaast werken we vaak op vijftig meter hoogte in de kranen, hetgeen extra voorzorgsmaatregelen en gedrag vraagt. Daarom is het onze missie om ervoor te zorgen dat alle werknemers zo veilig mogelijk werken. Door de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen, laten we zien dat we ze serieus nemen.”

 

Tagpoint zorgt voor gedragsverandering

Om ervoor te zorgen dat de monteurs en werkvoorbereiders van ECT veiliger werken, gebruikt het bedrijf de trainingen van Tagpoint. Molenaar: “De modules van Tagpoint zorgen ervoor dat men zelf gaat nadenken over veiligheid. Dat komt doordat de trainingen herkenbaar zijn en toepasbaar op de dagelijkse werkzaamheden van onze monteurs. Na het voltooien van bijvoorbeeld een module over geluidsoverlast, is men tijdens het wekelijkse groepsgesprek met deze materie aan de slag gegaan. Daardoor zag men in: we moeten meer aandacht besteden aan gehoorbescherming, ook als we maar een paar minuten iets slijpen.”

 

Volgens Molenaar zijn de modules van Tagpoint makkelijk in het gebruik. Dat er ook gebruik wordt gemaakt van serious gaming, maakt het leuker om te doen. Het is fijn dat de modules online gevolgd kunnen worden. Zo valt er ook, ondanks de corona-maatregelen, in te zetten op veiliger werken.”

Dat de werknemers zelf de verantwoordelijkheid nemen om aan de slag te gaan met de trainingen, blijkt wel uit de competitie die er ontstaan is rondom de trainingen. “Het is mooi om te zien dat een team zo fanatiek met de trainingen aan de slag gaat, dat er een onderlinge competitie is ontstaan. Wie rondt de meeste modules af en wie heeft er de meeste vragen goed? Daardoor wordt het zelfs leuk om veiliger te leren werken.”

 

Elkaar aanspreken op onveilig gedrag

De trainingsexpert van ECT vertelt dat het niet alleen om veiligheidsbewustzijn draait. “Het is ook belangrijk dat werknemers elkaar leren aanspreken op onveilig werkgedrag. Niet door op afstand naar elkaar te schreeuwen, maar door iemand te willen helpen veiliger te werken. Nadat er drie maanden met Tagpoint is getraind, hebben we een evaluatie gehouden. Wat bleek? Onze medewerkers schieten elkaar te hulp, als hun collega’s onveilig werkgedrag vertonen.”

“Dat is een positief teken, want zo wordt veiligheid bespreekbaar. Soms is onveilig werkgedrag overduidelijk, maar soms is het nodig om elkaar uit te leggen wat er veiliger of beter kan. Daarom is communicatie zo belangrijk. Doordat veiligheid een groepsmentaliteit wordt, wordt het gedragen door de professionals zelf. Dat is ook waar Tagpoint voor staat, wat mij betreft: niet alleen maar de regels leren opdreunen, maar een echte gedragsverandering bewerkstelligen.”

 

Benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

 

NEEM CONTACT MET ONS OP