Meer dan 110 vestigingen gebruiken inmiddels veiligheidstrainingen van AutoTechPoint

Training zorgt voor risicobewustzijn en verhoogt veiligheid op werkvloer

 

Nieuwe auto’s zijn vanaf 2030 verplicht uitstootvrij en voorzien van moderne rijhulpsystemen, maar nog niet alle monteurs binnen de autoschadeherstelbranche kunnen hier veilig mee overweg. Daarom heeft Tagpoint Training, in opdracht van de AutoTech Alliantie, online trainingen ontwikkeld om het bewustzijn en de veiligheid in de werkplaats en van verkeersdeelnemers te verhogen. Slechts vier maanden na introductie, worden de trainingen van AutoTechPoint al door meer dan 110 vestigingen gebruikt.

 

Autobranche verandert ingrijpend

Vanaf 2030 mogen er in Nederland alleen nog uitstootvrije auto’s verkocht worden. Daarbij zijn bijna alle voertuigen voorzien van slimme software, zoals het Advanced Driver Assistance System (ADAS, een geavanceerde rijhulpsystemen). Deskundigen verwachten daarbij ook nog dat veel auto’s alleen nog online verkocht zullen worden; zo’n honderd merken zullen de komende jaren de Nederland markt betreden en de auto’s (veelal online) verkopen zonder dat ze daar een fysieke vestiging voor nodig hebben. Er is alleen een probleem: weinig autoschadeherstel bedrijven zijn voorbereid op deze ingrijpende veranderingen die de autobranche te wachten staat. Hoe kun je dan als bedrijf garant staan voor veilig schade herstel.

 

De AutoTech Alliantie, een samenwerkingsverband van diverse autoschade-herstelbedrijven, wil dit probleem oplossen. De organisatie ontwikkelde, in samenwerking met Tagpoint Training, een nieuwe opleidingstool. Deze tool heet AutoTechPoint en is specifiek ontwikkeld voor de autoschadeherstelbranche. Hiermee wil de Alliantie het bewustzijn van monteurs verhogen, de veiligheid borgen en ervoor zorgen dat herstellers van deze ‘slimme auto’s’ zich bewust zijn van de risico’s die dit werk met zich meebrengt. En welke verantwoordelijkheid hun werk met zich meebrengt. Zo gebeurt dit werk op een veilige manier, waardoor niet alleen de persoonlijke veiligheid van elke werknemer gewaarborgd is maar ook van zijn collega’s en de weggebruiker. De trainingen worden elke 2 maanden aangevuld met actuele onderwerpen en afgesloten met een online toets. Via een dashboard zijn de verrichtingen inzichtelijk en kunnen rapportages worden uitgedraaid.

 

Serious gaming zorgt voor gedragsverandering

Er zijn al langere tijd zorgen over de nieuwste modellen auto’s, die voorzien zijn van de meeste geavanceerde technologieën. Dit type auto vereist bij schade een geheel nieuw vakmanschap, omdat deze auto’s veel complexer zijn. Blijven kennis en kunde van herstelprofessionals achter bij de nieuwste technologie in de auto’s, dan neemt het risico tijdens herstel en op ongevallen op de weg flink toe. Er is een tekort aan schadeherstellers met deze specifieke kennis; daarbij is het voorkomen van ongevallen op de werkvloer een van de verantwoordelijkheden van werkgevers.

 

De AutoTech Alliantie is opgericht om kennis te delen en ervoor te zorgen dat auto’s veilig hersteld worden. Daarom heeft de AutoTech Alliantie een Leven lang leren-programma ontwikkeld, met onlinetrainingen die specifiek gericht zijn op veilig schadeherstel, risicoherkenning en bewustwording. Door schadeherstellers risico’s te leren herkennen, veranderen ze hun gedrag. De trainingen maken gebruik van psychologische impulsen, video’s en serious gaming. De combinatie van serious gaming en e-learning zorgt ervoor dat er gericht wordt gewerkt aan gedragsverandering.

 

Lees meer over AutoTechPoint hier op de website.