14 nov Safety Culture Ladder (SLC) 2.0 komt er aan
Yes, de Safety Culture Ladder (SCL) 2.0 komt eraan!
Vanaf 1 januari 2025 is de SCL 2.0 van toepassing. Dit geldt zowel voor organisaties die zich voor het eerst laten certificeren als voor bedrijven die een hercertificatie ondergaan en waarvan de 3-jarige cyclus opnieuw begint. Bedrijven die al in het bezit zijn van een SCL Original-certificaat, kunnen sowieso in 2025 overstappen naar de SCL 2.0.
Waarom een nieuwe norm?
Dit is een veelgestelde vraag, met een eenvoudig antwoord. De huidige norm dateert uit 2016 en werd ontwikkeld door ProRail voor de railinfrastructuur, waardoor deze diverse termen uit de spoorwereld bevat. Hoewel dit destijds passend was, is de SCL inmiddels breder toepasbaar dan alleen in de spoorsector. Vrijwel alle sectoren, zowel nationaal als internationaal, gebruiken de SCL als middel om veiligheidsbewustzijn te meten. Daarnaast was de huidige versie gebaseerd op een complex puntensysteem. De SCL 2.0 introduceert een eenvoudiger model: een stoplichtsysteem met de kleuren rood, oranje en groen. Deze kleuren worden toegepast op de thema’s Randvoorwaardelijk en Gedrag.
Betekenis van de nieuwe norm
De huidige norm maakt gebruik van een puntensysteem dat beoordelingen min of meer systematisch uitvoert. Zo kan er bij het bedrijfsaspect Beleid en Strategie een vraag zijn als: “Heeft de directie beleid ten aanzien van V&G-gedrag?” Een ander voorbeeld bij Leiderschap en Betrokkenheid zou kunnen zijn: “Beloont de directie medewerkers voor goede V&G-prestaties?” In de SCL 2.0 worden niet alleen prestaties gewaardeerd, maar ligt de nadruk juist sterker op de cultuur van veiligheid en het gedrag van medewerkers.
De reikwijdte van de SCL 2.0 is bovendien veel groter. Waar de huidige norm feitelijk niet toetst op sociale (on)veiligheid of Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA), biedt de SCL 2.0 juist ruimte voor het bespreken van deze thema’s. Ook onderwerpen als ICT-veiligheid, cybersecurity en het gebruik van social media in de auto kunnen hier aan bod komen.
In de SCL 2.0 blijft Randvoorwaardelijkheid van belang: wat heeft de organisatie geregeld en welk gedrag laten de medewerkers in de praktijk zien? Gedrag krijgt in de nieuwe norm een grotere betekenis. Alle thema’s en subthema’s moeten door de auditoren op groen gezet kunnen worden om een bepaalde trede te behalen. Bij Randvoorwaardelijke thema’s mag maximaal één thema oranje zijn; de overige moeten groen zijn.
2024 als overgangsjaar
In 2024 hebben veel organisaties ervoor gekozen om direct gebruik te maken van de SCL 2.0. Andere bedrijven kiezen ervoor om nog even af te wachten en laten zich in 2024 certificeren volgens de huidige norm. Als de 3-jarige cyclus dit jaar is gestart, mag de organisatie deze cyclus afronden. Uiterlijk in 2028 moeten alle organisaties de overstap hebben gemaakt naar de SCL 2.0 of latere edities.
Meer weten over wat Tagpoint Training voor de veiligere toekomst van jouw bedrijf kan betekenen?