80 procent leidinggevenden zou meer voorbeeldgedrag

 

6 op 10 veiligheidsverantwoordelijken denkt dat rapporten bedrijf niet veiliger maken.

 

’80 procent leidinggevenden zou meer voorbeeldgedrag moeten vertonen op gebied van veiligheid’

 

Acht op tien leidinggevenden zou meer voorbeeldgedrag moeten vertonen op het gebied van veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van Tagpoint Training onder meer dan 50 veiligheidsverantwoordelijken. Ook gelooft zes op de tien veiligheidsverantwoordelijken niet dat rapporten over veiligheid een bedrijf veiliger maken.

 

Management moet voorbeeldfunctie beter vervullen

 

Tagpoint wil ervoor zorgen dat het aantal bedrijfsongevallen in Nederland naar 0 daalt. Daarom deed het onderzoek onder meer dan 50 veiligheidsverantwoordelijken bij bouw- en infra-bedrijven. Deze KAM- en SHEQ-managers werd gevraagd welke rol leidinggevenden zouden moeten vervullen in een organisatie. Alle ondervraagden zijn het eens met de stelling dat leidinggevenden voorbeeldgedrag moeten vertonen, zodat veiligheid op de werkvloer toeneemt. Opvallend: 81 procent stelt dat leidinggevenden in hun organisatie nog meer voorbeeldgedrag kunnen vertonen om veilig werkgedrag te doen toenemen.

 

André van der Grift, commercieel directeur van Tagpoint Training, maakt zich zorgen over deze cijfers: “Het is nodig om te zorgen voor een focus op veiligheidsbewustwording. Dat begint in de boardroom. Veilig werken moet onderdeel worden van het ‘DNA’ van directie, management en leidinggevenden. Alleen dan is veiligheid geborgd in het leadership van het bedrijf en kan er een cultuurverandering plaatsvinden in het hele bedrijf.”

 

Veiligheidsrapporten helpen zelden

 

62 procent van de veiligheidsverantwoordelijken gelooft niet dat rapporten van consultants over veiligheid het bedrijf veiliger maken. Maar liefst 83 procent van de ondervraagden denkt als het bedrijf waar hij of zij voor werkt voldoet aan alle veiligheidseisen, er nog steeds onveilig gewerkt kan worden.

 

“Veiligheid op de werkvloer is geen kwestie van enkel rapporten en scherpere veiligheidseisen. Het doel is om een echte verandering te bewerkstelligen in de veiligheidscultuur. Onze ervaring leert dat bedrijven erin slagen om veilig werken de norm te maken als ze een helder beeld hebben van de veiligheidscultuur, verbeterpunten identificeren en hun personeel blijvend opleiden op het gebied van veiliger werken. Het werken aan een veiligheidscultuur stopt immers nooit, maar is een continu proces”, aldus Van der Grift.

 


 

Over Tagpoint Training

Tagpoint Training is opgericht in 2016 met als doel om werknemers veiliger te laten werken. Daarom biedt Tagpoint veiligheidstrainingen en op-maat-gemaakte programma’s. Inmiddels gebruiken onder meer H.C.C. Rotterdam, Hendrik Veder Group, Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) en Intersafe de veiligheidsoplossing van Tagpoint. Voor meer informatie:

 

NEEM CONTACT MET ONS OP