Toolboxen voor VCA: De perfecte balans tussen aantal en relevantie

Toolboxen voor VCA: De perfecte balans tussen aantal en relevantie.

 

Bij Tagpoint Training begrijpen we dat het organiseren van toolboxen voor VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) een essentieel onderdeel is van een veilige werkomgeving. Maar hoe bepaal je nu het juiste aantal toolboxen per jaar en welke onderwerpen verdienen de focus? In deze blog nemen we je mee door een strategische benadering voor het plannen van toolboxen om de veiligheid en naleving binnen jouw organisatie te optimaliseren.

 

 

  1. Frequentie: Kwaliteit boven kwantiteit

Het plannen van toolboxen moet in lijn zijn met de VCA-eisen voor certificering. VCA* gecertificeerde bedrijven moeten minimaal 4 toolboxmeetings per jaar organiseren, terwijl VCA** gecertificeerde bedrijven en organisaties met VCA Petrochemie verplicht zijn om minimaal 10 toolboxen per jaar te faciliteren. Zorg ervoor dat je deze minimale vereisten respecteert en overweeg om extra sessies toe te voegen op basis van de unieke risico’s binnen jouw organisatie.Het aantal toolboxen dat je per jaar organiseert, moet gebaseerd zijn op de behoeften en risico’s binnen jouw bedrijf. In plaats van je te richten op een vast aantal per jaar, is het belangrijker om de frequentie te bepalen op basis van behoeften van je team en veranderingen in de werkomgeving. Kwaliteit boven kwantiteit is hier de sleutel.

  1. Aansluiten bij VCA-eisen

VCA-eisen fungeren als een leidraad voor het bepalen van de onderwerpen voor toolboxen. Focus op thema’s die direct relevant zijn voor de VCA-normen en de specifieke risico’s binnen jouw sector. Denk aan onderwerpen zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, veilig werken op hoogte, EHBO, omgang met gevaarlijke stoffen maar ook de ‘zachte’ veiligheidsonderwerpen zoals (on)gewenst veiligheidsgedrag.

  1. Risicobeoordeling: een persoonlijke aanpak

Voer regelmatig risicobeoordelingen uit en spreek met de uitvoerende medewerkers om de meest relevante onderwerpen te identificeren. Door de specifieke risico’s op de werkvloer in kaart te brengen, kun je gerichte toolboxen ontwikkelen die de dagelijkse veiligheid en gezondheid van medewerkers bevorderen.

  1. Betrek medewerkers bij de keuze van onderwerpen

Het betrekken van medewerkers bij het selectieproces vergroot niet alleen de betrokkenheid, maar biedt ook waardevolle inzichten. Laat werknemers hun zorgen, suggesties en ideeën delen, zodat de toolboxen echt aansluiten bij de behoeften van het team.

Bij Tagpoint Training begrijpen we dat het organiseren van toolboxen voor VCA een uitdaging kan zijn. Daarom bieden wij niet alleen ondersteuning bij het bepalen van de juiste onderwerpen, maar introduceren we ook innovatieve online trainingsmodules. Onze modules combineren educatie met gamification, waardoor veiligheidstrainingen boeiend en effectief worden. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe Tagpoint Training jouw bedrijf kan ondersteunen bij het creëren van een veilige en VCA-gecertificeerde werkomgeving. 

 Meer weten over wat Tagpoint Training voor de veiligere toekomst van jouw bedrijf kan betekenen?

 

NEEM CONTACT MET ONS OP