MODULE OVERZICHT

Ons interactieve trainingsprogramma verbetert het herkennen van risico’s wat aantoonbaar veiliger gedrag ten gevolg heeft.

 

De aantrekkelijke en inzichtelijke veiligheidstrainingen van Tagpoint zijn van hoge kwaliteit. De online modules bevatten spelelementen, foto’s, tekeningen, films en oefeningen. Deze trainingsmodules zijn ontwikkeld in samenwerking met gedragspsychologen en leren werknemers om onveilige werksituaties te herkennen.

 

In de trainingen wordt gebruik gemaakt van psychologische impulsen om de gewenste gedragsverandering te realiseren op het gebied van veiligheid. Dit geldt als de meest effectieve oplossing voor het reduceren van incidenten op het werk.

DASHBOARD

Het dashboard maakt individuele deelname aantoonbaar. 
De voortgang en aandachtspunten worden direct duidelijk.

Bovendien geeft het dashboard overzichtelijk inzicht in de resultaten op verschillende niveaus 
(medewerker, team, business-unit, company).

Alle Tagpoint modules op een rij:

De onderwerpen van de modules zijn grotendeels geïnspireerd op de onderwerpen zoals gecategoriseerd door RIVM Veilig Werken in Storybuilder. Storybuilder is de database van de arbeidsinspectie, waarmee het verhaal achter elk ongeval in structuur wordt gebracht. Het is een instrument om ongevallen te analyseren en te raadplegen. Iedere werkgever is verplicht elk ongeval te melden bij de Inspectie SZW.

GEVAAR HERKENNEN

Als je je niet aan de regels houdt, kun je jezelf en anderen in gevaar brengen. Op het sportveld vinden we het heel  normaal om elkaar daarop aan te spreken en melden we het direct bij de scheidsrechter. Maar corrigeren we elkaar ook op het werk?

WERKVERGUNNINGEN

In de industrie werk je altijd met een werkvergunning. Zo weet iedereen precies waar hij aan toe is en gebeuren er geen ongelukken, mits iedereen zich aan de werkvergunning houdt. We gaan het testen.

INTERN TRANSPORT

Een vorkheftruckchauffeur heeft vaak slecht zicht, daarom moet je altijd opletten als er een in de buurt is. We gaan het uittesten hoe veel of weinig een chauffeur eigenlijk ziet.

BORDEN

We hebben niet altijd zin om ons aan de regels te houden. Maar in sommige gevallen kun je het maar beter wel doen. Net zoals in het verkeer zijn de borden op de werkvloer er om ongelukken te voorkomen. Maar houden we ons eraan? Waarom houden mensen zich niet altijd aan de regels en nemen ze onnodige risico’s? Dat zoeken we uit.

GEREEDSCHAPPEN EN MACHINES

Als je met machines of gereedschap aan de slag gaat, moet je altijd letten op de veiligheid. Gereedschap moet je nooit gebruiken voor iets waarvoor het niet is bedoeld. Maar houden we ons daaraan? Of pakken we maar even iets als we het nodig hebben? Dat gaan we testen.

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

Een bloempot is net zo hard als een menselijk hoofd. Daarom zijn er veiligheidshelmen. Ons team test op hilarische wijze uit hoe sterk zo’n helm eigenlijk is.

BESLOTEN RUIMTEN

Ons testteam gaat uitzoeken hoe gevaarlijk een besloten ruimte kan worden. We introduceren obstakels in de test die laten zien hoe moeilijk het wordt om een beloten ruimte te verlaten als er geen hulp is.

BRAND

Als er brand uitbreekt op je werk zijn er twee dingen belangrijk. Maak dat je wegkomt en waarschuw je collega’s. Maar doen mensen dat ook, we testen het uit.

TILLEN

Waar kun je leren tillen zonder blessures. We gaan naar het circus om te leren hoe we zonder gevaar kunnen tillen.

STRUIKELEN

Struikelen kun je overal. Ook op het werk gebeurt het vaak en dat kan heel gevaarlijk zijn. Waarom struikelen mensen eigenlijk? Onze mannen gaan het uitzoeken. Onder leiding van onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam testen ze waarom mensen vallen.

GIDSEN

Als bestuurder heb je niet altijd even goed zicht, bijvoorbeeld bij bijzondere manoeuvres. Een beetje hulp is dan wel handig. Hoe maak je op de juiste manier gebruik van gidsen?

VERKEER

Autorijden, het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Dan kunnen we er vast nog wel iets naast doen, sms’en bijvoorbeeld. Maar is dat wel zo veilig als we denken?

ELKAAR AANSPREKEN

Je ziet op het werk een collega iets doen dat niet veilig is. Wat doe je dan? We vinden het moeilijk om elkaar aan te spreken. Hoe doe je dat op een manier dat je collega zich niet gecontroleerd voelt?

GEHOORBESCHERMING

Je gehoor is een kostbaar bezit. Het is belangrijk om deze goed te beschermen. Hoeveel lawaai kunnen je oren hebben en is schade nog wel te herstellen?

TIJD EN AANDACHT

Haastige spoed is zelden goed, ook op het werk. ‘Effe’ snel iets doen pakt maar zelden goed uit. Laat je je opjagen? Of neem je de tijd om de klus goed voor te bereiden?

VALLENDE VOORWERPEN

Het gevaar van vallende voorwerpen kan heel groot zijn. In de bouw, industrie en haven gebeuren hierdoor veel ongelukken. Ben jij je ervan bewust dat het gevaar van boven kan komen? En dat ook de kleinste voorwerpen levensgevaarlijk kunnen zijn?

VITALITEIT

Als je niet fit en vitaal bent, kun je je minder goed concentreren en maak je fouten. Vooral in een gevaarlijke sector kan een klein foutje al fataal zijn. Hoe blijf je zo scherp mogelijk? Grijp jij de kans om ook op het werk goed voor jezelf te zorgen?

VOORBEELDGEDRAG

Goed voorbeeld, doet goed volgen, dat is bewezen. Ga jij aan het werk in een onveilige omgeving? En durf je je leidinggevende hierop aan te spreken? Kom jij op voor je eigen veiligheid en die van je collega’s?

STOF

Thuis, maar ook op het werk hebben we te maken met stof. Bij allerlei werkzaamheden komt het vrij. Stof adem je je hele leven in… elke dag, elke week, jarenlang. En in die zin is het echt een sluipmoordenaar. Weet jij hoe gevaarlijk stof is en welke maatregelen je moet nemen om de risico’s van stof te vermijden?

OGEN

Op je ogen ben je zuinig, je hebt er tenslotte maar twee. Daarom zouden we ook op het werk onze ogen veel beter moeten beschermen. Toch zetten we lang niet altijd een veiligheidsbril op. Denk je dat je geen bril nodig hebt? We doen de test!

MELDEN

Gevaar zit in een klein hoekje. Als je het ziet, waarschuw je elkaar, want je wilt voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Hoe zit dat op het werk? Door het melden van gevaarlijke situaties kun je voorkomen dat er ernstige ongelukken gebeuren. Maar doe je dat ook, maak jij anderen erop attent of niet?

BEKNELLING

Je staat er niet bij stil, maar alles wat beweegt, is een potentieel gevaar. Neem jij risico’s omdat je je er eigenlijk niet van bewust bent, hoeveel kracht en energie er in een machine zit? Of blijf jij wel alert als je werkzaamheden uitvoert?

HANDEN EN VINGERS

Weet je wel hoe belangrijk je handen zijn? Je handen en je vingers heb je de hele dag nodig en worden bloot gesteld aan gevaar. Daar sta je meestal niet zo bij stil, tot het te laat is. Bij 80% van alle ongelukken zijn handen of vingers betrokken.

Hoe vervelend is het als je een blessure hebt aan je hand? Kun je de normale dagelijkse dingen, zoals een boterhammetje smeren, dan nog doen?

HEFTRUCKS

In het dagelijks leven heb je bij heel veel voertuigen direct in de gaten hoe gevaarlijk ze zijn. Hoe is dat op het werk? Op het werk hebben we vaak te maken met heftrucks. Maar heftrucks worden meestal, volstrekt onterecht, onderschat.

Risicoherkenning

Juist bij routinematige werkzaamheden ligt het gevaar op de loer. Door routine hebben we een vals gevoel van veiligheid. We denken het gevaar meester te zijn.
Veel ervaring vraagt om extra aandacht om scherpzinning te blijven. Zien de vaste medewerkers evenveel risico’s als een nieuw team?

UITZENDKRACHTEN

Uitzendkrachten worden vaak gezien als tweederangs werknemers. De werknemer is verantwoordelijk voor een goede begeleiding van de uitzendkracht. Veilig werken is voor ieder mens van levensbelang.
Wijst het testteam de uitzendkracht op de risico’s voor hemzelf en zijn team?