“Factoren tijd en geld niet belangrijk voor veiligheid.”

“Factoren tijd en geld niet belangrijk voor veiligheid.”

Ieder ongeval is er een teveel. Met de campagne Bewust Veilig 2018 vraagt de bouwbranche aandacht voor veiligheid op de werkvloer. Er gebeuren nog altijd te veel ongevallen in deze branche.  Het gaat dan met name om medewerkers die van hoogtes vallen of onveilig werken met machines en gereedschap.

 

 

Directeuren René Vanhommerig van GrausBouw en Rob Schoonenberg van Jansen Terborg leggen op Cobouw.nl (de website van het enige Nederlandse vakkblad voor de bouw) uit wat zij doen om het bewustzijn over veiligheid op de werkvloer te vergroten.

 

Allereerst geven zij aan beide gelukkig geen ernstige ongevallen te hebben meegemaakt op de werkvloer.  Wel zijn zij zich ervan bewust dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Vanhommerig: “Veel onveilige situaties ontstaan door routine, doordat mensen de dingen doen zonder na te denken. Dat moet je soms doorbreken, omdat ze het anders moeten gaan doen.”

 

Veel bedrijven stellen dan een lijst met voorschriften op met het idee dat wanneer iedereen deze opvolgt er niets aan de hand is. Vanhommerig: “Door VCA ga je niet veiliger werken. Het probleem met certificeringen is dat ze vooral gebruikt worden als er een calamiteit plaatsvindt. Dan gaat iedereen ineens stempeltjes zoeken. Maar je moet je niet verschuilen achter certificeringen. Het gaat erom hoe een bedrijf en de medewerkers met veiligheid in de bouw omgaan.”

 

Schoonenberg en Vanhommerig geven aan hoe zij hier mee omgaan. Zo informeren zij hun medewerkers met regelmatige toolboxen, maar ze stimuleren de medewerkers ook om elkaar voortdurend aan te spreken op het gedrag. Of zij resultaat zien? “Absoluut. Maar dat heeft niet alleen met toolboxen te maken. We gaan ook in gesprek met elkaar over hoe je veiliger kan werken. Die bewustwording moet ook uit de mensen zelf komen.” aldus Schoonenberg.

 

Tagpoint heeft veiligheidstrainingen ontwikkeld die aantoonbaar resultaat opleveren en die bovendien naadloos geïntegreerd kunnen worden in een bestaand veiligheidsprogramma. De online modules zijn er speciaal op gericht om bewustzijn te creëren bij de werknemers wat resulteert in veiliger gedrag. In het artikel wordt genoemd dat de inzet van toolboxen één van de middelen is om een veilige omgeving te creëren. Onze modules zijn ideaal als aanvulling op of in plaats van deze verplichte toolbox.

 

Lees het artikel van Cobouw hier.