25 sep Waarom nemen uw werknemers risico’s?
Mensen bewust maken van risico’s leidt tot veiliger gedrag. Tjard Smid, hoogleraar Arbeidsomstandigheden bij VU medisch centrum, erkent deze boodschap op de website van ARBO. Hij benoemt echter ook een kanttekening; hij geeft aan dat veel mensen de gevaren onderschatten. Wanneer dit het geval is, zullen ze deze risico’s nog steeds niet volledig uit de weg gaan. In het artikel roept hij werkgevers op om naast voorlichting te investeren in techniek. Wij zijn van mening dat naast kennis, regelgeving en middelen de prioriteit zit in het creëren van bewustwording bij deze werknemers zodat de gevaren niet meer worden onderschat.
Smid legt zijn visie uit in een artikel op Arbo Online. Dit doet hij aan de hand van een voorbeeld over een magazijn. Tijdens de lunch kunnen werknemers kiezen tussen twee routes naar de kantine: de langere (veilige) route over een speciaal looppad, of de kortere (onveilige) route door het magazijn. De werkgever heeft zijn werknemers ingelicht over de gevaren van het doorsteken van het magazijn, maar toch kiezen mensen nog steeds de onveilige route. Maar waarom?
Smid stelt dat mensen de gevaren onderschatten. Mensen zijn over het algemeen namelijk niet zo bang voor aanrijdingen of zware dingen die naar beneden kunnen vallen, maar wel voor eventuele straling, asbest in het gebouw of dreigende terreuraanslagen, zegt hij. Dit heeft verschillende verklaringen.
- Het risico is onzichtbaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor straling. Je merkt er niks van, en bent volkomen afhankelijk van de expert en zijn meetinstrumenten. Dat vinden mensen veel bedreigender dan een concrete heftruck.
- Er is onduidelijkheid over de effecten. De effecten van straling en asbest zijn heel vaag, je weet niet of je gezondheidsschade hebt opgelopen of niet, terwijl dit wel meteen duidelijk is als je bijvoorbeeld van een ladder valt.
- Je mist controle. Als mensen door een gevaarlijk magazijn lopen hebben ze het gevoel dat ze alles in de hand hebben en gevaar zien aankomen. Dit geldt natuurlijk niet voor straling en asbest, waardoor mensen daar veel onrustiger van worden.
- Het geeft een wenselijk bijeffect. De minder veilige route is immers korter, waardoor mensen zo snel mogelijk bij de kantine zijn. Mensen nemen het risico omdat ze zin hebben in hun broodje. Net als bij rokers, zij brengen hun gezondheid in gevaar omdat ze het lekker vinden.
Naast dat Smid werkgevers adviseert om om deze redenen ook te investeren in technieken, zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een magazijn door middel van een hek of het verwijderen van drempels, geeft hij ook aan dat het van belang is om werknemers echt bewust te maken van de gevaren. Wij delen zijn mening dat naast kennis, regelgeving en middelen de prioriteit zit in het creëren van bewustwording bij deze werknemers zodat de gevaren niet meer worden onderschat. Middels de modules van tagpoint wordt deze bewustwording zo gecreëerd dat medewerkers deze gevaren wel degelijk inzien en als gevolg hiervan veiliger gedrag vertonen.
Lees hier het hele artikel bij Arbo Online.