Tagpoint vergroot veiligheidsbewustzijn bij Beelen Recycling

Beelen: ‘Maak veilig werken leuk met Tagpoint Training’

 

Beelen Recycling gebruikt Tagpoint voor vergroten veiligheidsbewustzijn

 

Beelen heeft meer dan 400 werknemers, waarvan er 270 bij Beelen Recycling werken. Jacqueline Dalemans, KAM-coördinator bij Beelen Recycling, streeft ernaar dat alle werknemers van Beelen veilig werken. Daarom wil ze veilig werken aantrekkelijker maken. Dat doet ze onder meer met de interactieve trainingen van Tagpoint Training. In dit artikel vertelt ze hoe ze dat aanpakt.

 

 

Niet veilig werken is meer dan een kostenpost

“Veiligheid kan heel erg leuk zijn”, vertelt Dalemans enthousiast. “Collega’s die weerstand tonen tegen veiligheidsmaatregelen, komen daar vaak snel op terug. Veiligheid geeft ze namelijk rust. Het zorgt ervoor dat je je kan focussen op je werk en je geen zorgen hoeft te maken. Als je zeker weet dat er alles aan gedaan wordt om je veilig te laten werken, dan vergroot dat je werkplezier en effectiviteit.”

Veilig werken is niet alleen in het belang van het werkplezier. “Niet veilig werken is ook heel kostbaar. Daardoor gaat materiaal minder lang mee en vinden er meer ongevallen plaats. Veilig werken vermindert het verloop van personeel. Waarom zou je immers elders solliciteren, als je hier veilig kan werken? En hoe vertel je aan iemands vrouw dat haar man omkwam op het werk? Dat gesprek wil je toch koste wat kost voorkomen?”

 

Collega’s spreken elkaar nu graag aan

Veiligheid begint volgens Dalemans vaak bij het durven aanspreken van collega’s.

“Niemand tikt een ander graag op de vingers, want dat lijkt niet collegiaal. Toch is het belangrijk om elkaar daarin te helpen. Draagt iemand geen geel hesje, dan is hij dat misschien wel gewoon vergeten. Het is toch fijn als een collega hem daaraan helpt herinneren? Leer collega’s dan ook uit te gaan van de goedheid van de ander.”

Zo’n cultuurverandering, waarin elkaar aanspreken de norm wordt, is een uitdaging. “Veel veranderingen hoeven niet duur te zijn, maar kunnen wel een gigantisch effect hebben. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat medewerkers intrinsiek gemotiveerd raken. Dan weet je zeker dat ze niet alleen veilig werken als er een leidinggevende in de buurt is. Je kan een ongeluk niet compleet voorkomen. Maar je kan er wel alles aan doen om het te voorkomen. Het is een kwestie van de knop omzetten.”

 

Tagpoint Training maakt veilig werken leuker

Om de ‘knop om te zetten’ en een gedragsverandering teweeg te brengen, gebruikt Beelen de interactieve trainingen van Tagpoint Training. “Dankzij Tagpoint wordt het mogelijk om spelenderwijs veilig te leren werken. Het is makkelijk om iemand af te fakkelen die iets fout doet. Ik geloof meer in belonen. Dat je punten verdient bij het afronden van een trainingsmodule van Tagpoint, zorgt voor een euforisch gevoel. Dat is ideaal.” 

Dalemans zet de interactieve trainingen op een unieke manier in. De teams logistiek (vrachtwagens) en terrein proberen beide een zo hoog mogelijke score te verdienen in Tagpoint. “Het team dat het beste scoort, mag mee op een leuk bedrijfsuitje. Door het leren competitief te maken, wordt het nog leuker om je best te doen tijdens de trainingen. Tagpoint maakt het mogelijk om snel inzichtelijk te hebben hoe het met de voortgang van collega’s en teams gaat. Teamleiders en hun managers nemen daarop weer actie.”

 

Bewuster omgaan met veiligheid

De kracht van Beelen schuilt hem in het flexibele karakter van de organisatie. Door wendbaar en hands-on te zijn, speelt Beelen snel in op veranderingen. Daardoor werd veilig werken soms over het hoofd gezien. “Dankzij Tagpoint Training hebben alle ploegen het nu gelukkig wel over de veiligheid op de vloer. Ze denken zelfs actief mee en stellen kritische vragen. Ze zijn zich dus veel bewuster van hun risico’s en dat leidt weer tot veilig werkgedrag.” Er is minder schade aan de vrachtwagens, het terrein is beter opgeruimd en er wordt veiliger gereden. Beelen merkt dus aantoonbare veranderingen op. “Teamleiders zijn ook te spreken over de trainingen van Tagpoint. Ze pochen bijvoorbeeld met de scores van hun teams.”

 

Dalemans vindt Tagpoint een prettige aanvulling op de VCA.

“De VCA is voor veel collega’s een ver-van-je-bed-show. Tagpoint leert collega’s op een andere manier te kijken naar veiligheid, terwijl de VCA toch een vorm van klassiek leren is. Dankzij de toolbox-meetings, aangevuld met Tagpoint Training, krijgen collega’s genoeg informatie om bewuster met veiligheid aan de slag te gaan.”