10 nov Bouwvakker overladen met veiligheidsinstructies: ‘Sector moet gereset’
Heijmans heeft een Geen-Ongevallen-App. Er is een Nationale bouwveiligheidsdag, een governance code, gebarentaal. Aan initiatieven om de bouw veiliger te maken is geen gebrek.
En dat is maar goed ook zou je zeggen. Want de sector van tillen, sjouwen, hijsen en zagen is nog altijd zeer gevaarlijk. Want: twintig doden in 2018, twintig in het jaar daarvoor. En dan hebben we het nog niet over de honderden andere arbeidsgevallen.
Hoe kan dat? Werken de maatregelen niet? Of geven we in de bouw niet om veiligheid? Een vlugge rekensom leert dat de Nederlandse bouw per jaar 1000 euro uitgeeft aan iedere bouwvakker (zie kader). Deskundigen weten het wel. Zij denken dat veel geld opgaat aan trainingen, handboeken en regels die de bouw niet veiliger maken.
Een veilige bouw begint bij de receptioniste
Eén van hen is Annemarie Timmermans, schrijfster van het boek ‘Geef veiligheid wortels.’ Haar betoog: een goede veiligheidscultuur begint bij dat wat je niet altijd even goed ziet. Bij een open cultuur, op kantoor, bij bestekmakers en zelfs bij de telefoniste.
“Als Klaas belt voor nieuwe veiligheidsschoenen en de telefoniste reageert ‘alweer’, dan gaat het natuurlijk helemaal de verkeerde kant op.”
Timmermans, dochter van een hoofduitvoerder, stelt dat veel handboeken voor veiligheid te ingewikkeld zijn voor de mensen die ermee moeten werken. Ook over de VCAen de dit jaar ingevoerde Generieke Poortinstructie is ze nauwelijks enthousiast. “Wie verzint dat, denk ik dan. Het is zo algemeen. Pasjes? Alleen het woord al. Veilig werken, is gewoon goed werken. Als je dat regelt, scheelt je dat een heleboel geld.”
Voer oordeelloze gesprekken
“Verbeter de communicatie”, adviseert ze bouwers; stem zaken beter op elkaar af en betrek de hele organisatie bij veiliger werken. En last but not least: toon oprecht aandacht voor het onderwerp.
“Papier maakt werken niet veiliger, boetes en beloningen ook niet, het gaat om mensen. Voer oordeelloze gesprekken met ze. Veroordeel ze niet, vraag hoe ze de veiligheid zelf zouden verbeteren.”
Lees het hele artikel op Cobouw.nl
Benieuwd hoe Tagpoint veilig werken bevordert?
VRAAG NU EEN GRATIS DEMO MODULE AAN.