CEO Hordijk Groep: ‘Veiligheid verbetert de kwaliteit van werk’

Hordijk Groep vergroot veiligheidsbewustzijn met Tagpoint Training

 

CEO Hordijk Groep: ‘Veiligheid verbetert de kwaliteit van werk’

 

Familiebedrijf Hordijk Groep is een toonaangevende toeleverancier van producten en diensten voor de food- & agri-sector. Er werken zo’n 500 mensen bij Hordijk Group. In dit interview vertelt Rik Hennink, CEO van Hordijk Group, waarom het bedrijf kiest voor Tagpoint Training om het veiligheidsbewustzijn van deze medewerkers te vergroten.

 

 

.      

 

Je kent Hordijk wellicht van de kunststofverpakkingen voor verse voedselproducten, zoals maaltijdsalades. Ook ontwikkelt het bedrijf glastuinbouwsystemen van staal en aluminium. Het bedrijf is bijna honderd jaar oud en zowel in Nederland als het buitenland actief. Hordijk Groep groeide sinds de oprichting in 1922 flink, onder meer door de integratie van verschillende oplossingen. Inmiddels heeft het bedrijf vier dochterondernemingen: Hordijk Verpakkingen, Hordijk Spuitgiet Verpakkingen, Hordijk EPS Verpakkingen en Isolatie en Alcomij.

 

 

Veiligheid is meer dan procedures

Hennink benoemt veiligheid als prioriteit bij Hordijk. Hij stelt dat elk bedrijfsongeval er één te veel is. “Dat maakt veiligheid ook zo belangrijk. Maar inzetten op veiligheidsbewustzijn zorgt niet alleen voor minder ongevallen, het zorgt ook voor een ander positief effect. Omdat medewerkers leren betere keuzes te maken, zorgt een veilige organisatie ook voor een verbetering van de kwaliteit van het werk en de producten. Een veilige organisatie is daarbij aantrekkelijker voor werknemers.”

 

De Hordijk-CEO stelt dat veiligheid geen kwestie is van meer procedures en betere uitleg. “Een dik boek met tal van regels en procedures maakt een organisatie zoals de onze niet veiliger. Veiligheid is wat mij betreft een mentaliteit. Juist bij een bedrijf waar zoveel geproduceerd wordt als Hordijk, is meer regelgeving niet toereikend. Het is zaak dat medewerkers risico’s leren herkennen en elkaar aanspreken bij onveilige situaties.” Dat is ook de visie van Tagpoint Training: veiligheid begint bij gedragsverandering, niet bij meer regelgeving.

 

Start met een nulmeting van veiligheid

Hordijk Groep maakt gebruik van Tagpoint Training om in te zetten op gedragsverandering en meer veilig werkgedrag. “We zijn onze samenwerking begonnen met een nulmeting, waarin Tagpoint onderzocht hoe het staat met veiligheidsbeleving, zodat duidelijk is hoe veiligheid leeft binnen onze organisatie. We herkenden ons in de uitkomst van deze meting. Deze nulmeting bood ons het fundament om samen met Tagpoint een ambitie uit te spreken: waar willen we heen en hoe gaan we dat doen? Zo’n nulmeting zorgt ook voor draagvlak om samen de schouders er onder te zetten.”

 

Veilig werken is echter niet iets wat je in een mum van tijd hebt geïmplementeerd, aldus Hennink. “Wat ons betreft is dat een proces van een aantal jaar. Allereerst moet voorbeeldgedrag uitgedragen worden door het management. Komt het niet van bovenaf, dan volgt de rest van het bedrijf immers ook niet. Tagpoint organiseerde gesprekken met het management en de operations managers, zodat we samen als leadership het veiligheidsbeleid konden invullen. Zo werd iedereen zich ook bewust van zijn voorbeeldfunctie.”

 

Blended learning

Vanaf medio september start Hordijk Groep, als onderdeel van het complete programma, met de e-learning modules van Tagpoint. “Er worden in deze trainingen situaties gebruikt die men herkent vanuit de praktijk. Draagvlak is hierbij belangrijk: als je een leermethode introduceert zonder draagvlak, wordt deze immers ook niet gebruikt. Gelukkig spraken de trainingen van Tagpoint onze medewerkers meteen aan. Het zijn geen droge grafieken of tabellen, maar situaties die medewerkers in de dagelijkse praktijk meemaken. Dankzij deze trainingen zijn ze beter in staat om risico’s te herkennen en worden ze zich bewust van de gevaren in hun werkveld.”

 

Het gaat volgens Hennink niet alleen om het herkennen van onveilige situaties, maar ook om een antwoord vinden op de vraag: hoe ga je hiermee om. “Daarom kiezen we bewust voor blended learning. We maken niet alleen gebruik van e-learning, maar worden ook begeleid door Tagpoints André van der Grift. Als Hogere Veiligheidskundige heeft hij veel kennis en ervaring, wat een essentiële bijdrage levert aan dit proces.”

 

Tot slot

Risicoherkenning helpt ervoor te zorgen dat medewerkers veiliger gaan werken. “Je kan lang praten over veiligheid, maar uiteindelijk moet men risico’s leren herkennen. E-learning helpt ons daarbij, maar de nulmeting en begeleiding helpt ons minstens evenveel. Ik zou de doorgronde aanpak en uiteindelijk het veiligheidsprogramma van Tagpoint dan ook aanraden aan anderen. Er worden adequate veiligheidsanalyses gemaakt en slimme en praktischer oplossingen aangedragen. Dat leidt tot een mentaliteitsverandering bij zowel management, productieleiders en de operatie.”

 

Volgens Hennink is het nodig om ervoor te zorgen dat medewerkers gemotiveerd blijven. “Men leert niet op korte termijn veiliger werken. Blijvende coaching en herhaling is dan ook nodig, dus maakt het nu ook onderdeel uit van ons beleid. Net zoals een accountant regelmatig je boekhouding checkt, bespreken wij doorlopend het veiligheidsbewustzijn met Tagpoint. Dankzij dit partnerschap zijn we in staat om continu aan veiligheid te werken.”

 

Benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

 

NEEM CONTACT MET ONS OP