‘Het nastreven van regels alléén zorgt niet voor veiligheid in de praktijk’

 

Wouter van den Brink, Commercieel directeur bij Intersafe: ‘Het nastreven van regels alléén zorgt niet voor veiligheid in de praktijk’

Intersafe is een toonaangevende leverancier van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) en helpt organisaties met producten en oplossingen die continu bijdragen aan veilige en gezonde werkomstandigheden. In dit interview vertelt Wouter van den Brink, Commercieel directeur bij Intersafe, waarom het bedrijf een samenwerking is aangegaan met Tagpoint Training.

Van den Brink vertelt waarom hij veiligheid op de werkvloer belangrijk vindt. “Hierin komen privé en zakelijk samen. Een werknemer werkt om in het levensonderhoud van zichzelf en mogelijk diens huishouden te voorzien. Het is niet alleen urgent voor de werknemer om zich veilig te voelen, maar ook voor diens omgeving. Daarom moet iedereen zich op zijn of haar werkplek veilig voelen.”

 

Veiligheid meer dan economisch motief

“Voor een werkgever zijn de belangen van veiligheid enerzijds zakelijk en meetbaar”, stelt de Intersafe-directeur. “Denk aan termen als merkwaarde en het verhogen van productiviteit. Veiligheid is één van de assen waarlangs operational excellence (de optimale afstemming tussen proces, systeem en mens) wordt bereikt. Onze klanten vertellen ons ook dat veiligheid zorgt voor meer gemotiveerde werknemers en de duurzame inzetbaarheid verbetert. Dat is wellicht minder makkelijk meetbaar, maar eveneens een belangrijke reden om een veilige werkcultuur neer te zetten. Veiligheid realiseert ook een zachtere doelstelling. Goed werkgeverschap betekent in mijn ogen namelijk vooral: goed voor elkaar zorgen.”

Continue investeringen in veiligheid verdienen zich dan ook dubbel en dwars terug. “Dit betekent niet dat organisaties de meest veilige omstandigheden kunnen realiseren om vervolgens te bezuinigen op veiligheid. Organisaties moeten zich voortdurend bewust zijn van de omstandigheden en veranderingen op de vloer, om voortdurend een veilige plek te borgen.”

 

Veiligheid meer dan regels en procedures

De Commercieel directeur van Intersafe roept organisaties op veiligheid niet te zien als een lijst regels en procedures. “Alleen het nastreven van regels zorgt niet voor veiligheid in de praktijk, daarvoor is de realiteit te weerbarstig. Er zijn voldoende situaties te bedenken, bijvoorbeeld in het verkeer, waarbij het alleen opvolgen van de regels dodelijke ongelukken kan opleveren. Belangrijk is dan ook de interpretatie van het individu, die zelf inschat of een situatie een andere (of veiligere) aanpak nodig. Wie intrinsiek gemotiveerd met veiligheid bezig is, schat continu en per situatie in hoeverre de geleerde regels en procedures leiden tot de meest veilige werkomstandigheden.”

Organisaties doen er volgens Van den Brink goed aan om op topniveau van veiligheid een prioriteit te maken. “Het is van belang dat de leiding van een organisatie een cultuur realiseert waarbinnen de vrijheid gevoeld wordt om misstanden of onveilige omstandigheden te melden. Als niemand zijn vinger durft op te steken bij een gevaarlijke situatie, blijven er ongevallen gebeuren. Zorg dus dat er gelijkwaardigheid is en ruimte voor open communicatie. Laat werknemers in alles voelen dat je om hun veiligheid geeft. Zo draagt de leiding bij aan veiligheid op de vloer.”

 

Intersafe en Tagpoint Training werken aan veiligheid

Intersafe is specialist op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen. De missie van het bedrijf is om het welzijn en de veiligheid van medewerkers op hun werkplek te verhogen. Van den Brink: “Het traject dat we met opdrachtgevers doorlopen, bestaat uit vijf stappen. Eén van die stappen is het bevorderen van een veilige werkcultuur. Tagpoint helpt Intersafe bij het intrinsiek motiveren van medewerkers. Hierdoor verhogen we het veiligheidsbewustzijn en de veiligheidsbeleving van medewerkers. Het specialisme van Tagpoint is complementair aan onze dienstverlening.”

Daarom slaan Tagpoint en Intersafe de handen ineen. “Tagpoint is gespecialiseerd in het beïnvloeden van veilig gedrag middels e-learning. Intersafe adviseert haar klanten welke modules van Tagpoint ingezet kunnen worden. Ook adviseert het over de volgorde, het tempo en bij welk functieprofiel de modules passen. Intersafe helpt hierdoor sturen op veilig werkgedrag, waarbij de link met de persoonlijke beschermingsmiddelen overduidelijk is.”

 

Tagpoint lost veiligheidsproblemen rondom flexwerkers op

Wat geen verassing mag heten: de Nederlandse economie leunt steeds meer op flexwerkers, die niet zelden een andere nationaliteit hebben. “Het is lastig om alle medewerkers met dezelfde boodschap te bereiken, als je met veel verschillende talen, culturen en definities van veiligheid te maken hebt. De meertalige e-learning oplossing van Tagpoint biedt uitkomst. Iedereen wordt in zijn eigen taal bewuster gemaakt van veiligheid. Zo kunnen organisaties met een flexibele schil werken en er toch voor zorgen dat men veilig werkt.”

 

Conclusie

Om een veilige werkomgeving te realiseren, is naast persoonlijke beschermingsmiddelen nog een aantal andere zaken nodig. Een cultuur waarin het mogelijk is om misstanden te melden. Intrinsiek gemotiveerde collega’s, die veilig willen werken. Daarom slaan Intersafe en Tagpoint de handen ineen. Meer informatie? Neem contact met ons op, via het contactformulier of vraag een demo aan.

 

Ben jij benieuwd hoe Tagpoint jouw collega’s veiliger kan laten werken? 

 

NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.